Holešovické včely blogují


17. října 2017 - Včely ve městě aneb jak začít včelařit třeba na střeše - workshop pořádaný propagátory komunitního zahradničení Kokoza. Více zde.

Přednáška pro Kokozu


6. října 2017 - Vystoupení v ČT24, pořad Horizont - Vymírání včelstev ohrožuje produkci plodin. Odborníci včelám zkouší posílit imunitu. Záznam zde.

Vystoupení v ČT24 pořad Horizont


16. září 2017 - Med roku 2017 - V soutěži Med roku 2017 medy z Prahy jednoznačně obhájily svoje přední místa. Med od mých včel byl vyhodnocen jako třetí nejlepší. Předtím, než je med vůbec zařazen do soutěže, je proveden jeho rozbor a pokud nevyhovuje je vyřazen. Tedy u medu produkovaného mými včelami máte jistotu že je nejdn dobrý ale i splňuje přísnou normu Český med (která je tvrdší než Evropská norma).

Med roku 2017

Med roku 2017


16. září 2017 - Zažij město jinak - Sousedské slavnosti se neobejdou bez městských včel a ochutnávky městského medu. Více zde.


Zažít město jinak - Praha 7, Strossmayerovo náměstí


10. - 11. června 2017 - Včelí dny na Sofronce - Plzeňské arboretum Sofronka
Měl jsem přednášku v plzeňském arboretu Sofronka, velmi povedená akce pro místní včelaře




3. června 2017 proběhl den dětí na Žežulce

Den dětí 2017

Tak jako každý rok i letos jsem se zúčastnil dne dětí v šáreckém údolí. Byl jsem na včelařském stánku spolu s Milanem Šimonovským a Dášou Šormovou, kde jste se mohli naučit jak označit matku (v tomto případě trubce), jak sbít rámek, rozdělat kuřačku, a dozvěděli jste se k čemu slouží všechny ty vystavené pomůcky, čeho se včely nejvíce boji, kdo to je medozvěstka a proč nemáme březový med...


2. června 2017 - Káva o čtvrté - Téma: Městské včelaření, byl jsem pozván do ČRo abych si s Patricií Strouhalovou popovídal o včelách nejen ve městech. O čem jsme si povídali můžete zjistit z archivu. A pokud chcete vědět, jak to s tím loubincem opravdu je, koukněte se na aktuality z přírody na stránkách našeho spolku.

Káva o čtvrté - Téma: Městské včelaření


1. června 2017 - Včelaří celá rodina - moje manželka (povoláním učitelka) dělá přednášky pro předškolní děti a děti na prvním stupni ZŠ. Jak to vypadalo např. na ZŠ Umělecká uvidíte zde. Na přednášce nechybí ani živé včely v pozorovacím úlu.

Včelaří celá rodina


27. května 2017 - Letná roste - festival zaměřený na urban gardening v rámci akce Letná roste. Já jsem měl u Národního zemědělského muzea o včelách a opylovatelích (urban beekeeping). Po přednášce jsem se s přítomnými bavil o včelách a možnostech včelaření ve městech. Návštěvníci mohli ochutnat pražské medy, vykousat si voští a seznámit se s dalšími včelími produkty. K vidění byl i prosklený úl a v něm živé včely. V areálu bylo plno dalších tématicky navazujících přednášek o městském zahradničení na balkónech a v komunitních zahradách a dokonce jste si mohli vyrobit domeček pro včelky samotářky.

Letná roste

Letná roste


11. května 2017 - Proběhla tisková konference IBM, T-Mobile a ČZU na téma jak monitorovat včely na dálku. Vzhledem k tomu, že se tohoto projektu také účastním, byl jsem přítomen. Více o této konferenci se dozvíte zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde a nebo také zde.

Úl pod kontrolou

Tyto úly jsou součástí projektu, červený je kontrolován profesionálním řešením od firmy Label Abeille, žlutý nově vyvíjeným řešením, které bude dostupné i českým včelařům.


1. dubna 2017 - Novoměstský krajáč – bohatství našich regionů, Včelaření ve městě

Měl jsem přednášku na téma městské včelaření na Novoměstské radnici


25. února 2017 - Žluna na střeše

Tento rok poprvé nastalo to, čeho jsem se dlouho obával, v zimě moje včelky navštívila žluna. Naštěstí došlo jen k materiálním škodám na úlech, samotné včelstva navzdory tomu, že si na nich během zimy pochutnávala žluna, nakonec dobře vyzimovaly. Doposud jsem si myslel, že se žluna mezi zástavbu neodváží, bohužel příští rok budu muset zabezpečit úly tak jako to dělám na svém stanovišti na chalupě.

Žluna na střeše

Tyto včely jsou čistokrevné kraňky, tím žlutým proužkem se prosím nenechte zmást


Žluna na střeše

Návštěva žluny na činžáku ve Veletržní ulici


21. září 2016 - v Komunitním centru Kampa (U Sovových mlýnů 8) proběhla přednáška Sochy a včely

Přednášku o svém umění měla mladá sochařka Anna Hulačová. Tato umělkyně využívá ve své tvorbě, kromě dalších netradičních materiálů, také vosk a včelí plástve a experimentovala i s proměnou soch na dočasné včelí úly. Své sochy umisťuje do včelích úlů a nechává je včelami dotvořit.
Následně jsem já pohovořil o včelách a opylovatelích obecně


Včely a sochy


3. září 2016 - TV Prima - Chov včel ve městě na střeše - Reportáž TV Prima

Velmi příjemné natáčení, pan Sekanina je milý člověk a je škoda, že většina vtipných momentů, kterými se snažil pan Sekanina pořad oživit byla vystříhána.

Sekanina na střeše

A ještě taková malá veselá příhoda z natáčení

Žihadlo do krku

29. srpna 2016 - Upatlané ruce. Vytáčení medu jako komunitní záležitost a vrchol včelařské sezóny

Reportáž rádia Wawe z našeho medobraní - tentokrát v divadle La Fabrica

Vytáčení medu jako komunitní záležitost a vrchol včelařské sezóny

Já a Anche na střeše divadla La Fabrika

19. července 2016 - Pražští včelaři staví úly na střechách domů Reportáž TV Praha

Pražští včelaři staví úly na střechách domů


14. května 2016 - Prohlídka včelstev na La Fabrice - v roce 2015 si přivezla Anche na střechu divadla La Fabrika první tři oddělky. Letos jsou z nich krásné produkční včelstva, tak je potřeba je zkontrolovat a rozšířit. A bez zkušeného pomocníka se to dělá špatně.

Včely na střeše divadla La Fabrika

Včely na střeše divadla La Fabrika

Včely na střeše divadla La Fabrika

Včely na střeše divadla La Fabrika

Včely na střeše divadla La Fabrika


4. května 2016 - Den dětí proběhl den dětí na Žežulce

Den dětí


15. dubna 2016 článek v Lidových novinách


6. února 2016 - proběhla přednáška "Včely v Parku" - která se uskutečnila v kavárně Park.

Přednáška byla zaměřena na městské včelaření, především v Holešovicích a na vliv přilehlého parku Stromovka. Účastníci se nejen dozvěděli něco o městském včelaření, ale i mohli ochutnat med, který přinesly včely z tohoto parku a zjistit jak chutná med ze Stromovky, když odkvetou třešně, kaštany a následně po lípách. Také byl k dispozici med medovicový, který se podaří tak jednou za 5 let.



9. listopadu 2015 - Včely ve městě, přednáška pro zahradníky z Kokozy

Přednáška zaměřená na komunitní zahradničení, účastníci se dozvěděli jak si postavit jeden či dva úly do komunitní zahrádky, jak z něj šetrně dostat med s použitím medometu, nebo vykapáním, tak jako naši předci a k dispozici byly k vidění i domečky pro včelky samotářky a čmelíny.



25. září 2015 - V Brně se konala u příležitosti výročí 150ti let od prvního představení medometu výstava Med roku. I já jsem poslal med od holešovických včel s kůží na trh. Umístil se na druhém místě v kategorii Hodnocení veřejnosti. Zajímavé bylo, že pražské medy si obecně vedly velmi dobře a posbíraly mnoho cen. Absolutním vítězem se stal med Dáši Šormové z Vidoule. Je vidět že med městských včel je velmi kladně hodnocen jak odbornou tak laickou veřejností.


Med roku


11. září  2015 - Česká Televize - Venkov ve městě

Z tohoto natáčení jsem měl smíšené pocity. Na to, že jsme natáčeli celý den na třech místech (Holešovice, Břevnov a Řevnice), tak jsem čekal že to množství materiálu bude sestříháno lépe. Mám pocit, že reportéři čekali na nějaké skandální odhalení nebezpečného tvora jménem včela, který je všem okolo nebezpečný, bohužel jejich očekávání zůstala nenaplněna. Přesto do pořadu byla sestříhána pouze negativa.

Venkov ve městě

Natáčení u nás na chalupě


1. září 2015 - Česká Televize - Úl

Toto natáčení jsem si užil nejen já, ale i mé děti a děti mých sousedů (originálně vysvětlily rozdíl mezi dělničinou a trubčinou). Pan režisér je opravdu veselá kopa, ale profesionál každým coulem, dostane vás nenásilnou formou přesně tam kam chce a ví na co se zeptat.

Úl

31. května 2015 proběhl den dětí na Žežulce

Jak každý rok proběhl i letos den dětí na Včelnici Žežulka, za což patří velký dík příteli Milanu Šimonovskému. Více fotek najdete zde.

Den dětí


18. dubna 2015 proběhla akce Den Země propagace na akci proběhla zde a zde. Více o této akci se dozvíte na stránkách pořadatele Prahy 12.

Ač počasí nebylo úplně ideální, tak jsme si akci já i můj syn velmi užili a u stánku bylo živo. Kdo se zastavil, dozvěděl se mnohé o chovu včel (nejen) ve městě, mohl si prohlédnout živé včely v proskleném úle, mohl nahlédnout do opravdového úlu Langstroth 2/3 pomocí fotoplástů, ochutnat medy od městských včel a mohl si vyrobit svoji originální svíčku z pravého včelího vosku. Vzhledem k tomu, že minimálně dva návštěvníci v roce 2015 začali díky této akci včelařit, tak jí hodnotím jako velmi povedenou.

Den Země 2015

Den Země 2015

Den Země 2015


28. března 2015 se uskutečnila přednáška Včely ve městě včely ve městě.

Na četné přání a dotazy jsem uspořádal na mém stanovišti ve Veletržní 17 přednášku o chovu včel ve městě. Zájem mě překvapil, málem jsme se do naší bývalé prádelny, kterou jsme předělali na naší družstevní klubovnu nevešli. Bohužel ne všichni účastníci přednášky našli odvahu vyšplhat se až na střechu až ke včelám, každopádně ti co tu odvahu našli určitě ničeho nelitují.

Přednáška včely na střeše

Přednáška včely na střeše



28. února 2015 - první setkání Klubu střešních včelařů

Klub střešních včelařů

Více fotografií najdete zde.


12. ledna 2015 - tento způsob ledna zdá se mi poněkud nešťastný

Zimu přečkávají včelky semknuté v chumáči ve kterém udržují stálou teplotu 16 C. Teplo získávají díky nektaru, který si přes léto nanosily, a teplo vytvářejí činností létacích svalů. Za ty desítky milionů let, co jsou nuceny zimu přečkávat v úkrytech, včely našly dokonalý mechanismus, jak si teplo udržet uvnitř chumáče a neplýtvat s ním do okolí. Proto je naprosto zbytečné včely na zimu jakkoliv uteplovat, protože 5 cm od chumáče je stejná teplota jako mimo úl, neboť včely teplo z chumáče nepustí. Staří včelaři se mylně domnívali, že včely vytápí celý prostor úlu, a proto se snažili úl všemožně zateplit. Vzpomínám si jak ještě můj otec obkládal chumáč filcem a novinami. Bohužel toto zateplování mělo spíše negativní účinek, protože včely tím jak spotřebovávají nektar (směs glukosy a fruktosy) a mění ho v teplo, uvolňují značné množství vodních par, které porézní zateplovací materiál (hobra, sláma, filc či noviny) absorbuje a následně plesniví. V zimě je tedy nejlépe včelám v úle, který není zateplen, pouze chrání včely před nadměrným ochlazováním větrem. Je dobré zajistit odvod vodních par, což řeší moderní včelaři různým způsobem, od speciálních difuzních fólií, přes různé paropropustné fólie, které jsou dnes hojně používány zejména ve stavebnictví, až po návrat ke starým osvědčeným kiltúm abbé Warrého.
Dále včelám vyhovuje konstantní dlouhodobý mráz, než střídání teplot. Pokud se oteplí, matka začne instinktivně klást. Jakmile včely zjistí, že je v úle přítomný plod, jsou nuceny zvednout teplotu z 16 C na 35 C, což má za následek zbytečné vysilování včel (vyšší námaho létacích svalů) a řádově vyšší spotřebu zásob. Pokud se mrazy vrátí, včely jsou nuceny plod zase vykousat. Zbytečně spotřebované zásoby, ale včelám již nikdo nevrátí a tak se často stává, že včely padnou hladem. Zde je další nebezpečí zateplených úlů (a úlů konstruovaných na tzv. "teplou" stavbu), včely v nich mají uměle navozen pocit, že venkovní teplota je vyšší, než ve skutečnosti je a matka začne klást ještě dříve než je to vhodné.
A je zde ještě jedna věc, proč je dobré aby matka začala klást co nejpozději. Jistý nejmenovaný živočich, který sám sebe nazývá homo sapiens dovezl, díky své vrozené hlouposti, naší včele medonosné do úlu nového domácího mazlíka jménem kleštík včelí. Tento mazlík se rozmnožuje právě na včelím plodu, proto čím později začne matka klást tím lépe.
Pro včelu je tedy nejlepší mít v zimě stálou teplotu pod bodem mrazu a spočinout v nezatepleném úle se "studenou" stavbou. Včelař může včelám zajistit akorát ty dvě druhé podmínky správným výběrem úlu, větru, dešti ani mrazu zatím poručit neumíme (i když jsme se o to snažili)... ale občas by se hodilo, aby v lednu nebylo 15 C nad nulou.

leden 2015

Taková letová aktivita v lednu je opravdu nežádoucí - loňské oddělky

leden 2015

Taková letová aktivita v lednu je opravdu nežádoucí - produkční včelstva


21/11/2014 - Urban Beeing - diskuse - pár fotek je i zde

Urban Beeing

Fotografie z přednášky, u stolků sedí (zprava) Jakub Dolínek, uprostřed Jiří Cafourek a já


21. května 2014 - Holešovické včely expandují do Vršovic

Vše začalo tak, že mě Jakub oznámil, že by se rád stal městským včelařem a chtěl by si vše vyzkoušet od píky nebo spíše od oddělku. S Jakubem jsme se znali z předchozích přednášek v Toulcově dvoře a přes organizaci Kokoza. Nabídl jsem mu, že vše připravím a pod mým vedením ho nechám vytvořit si svůj první oddělek z mých holešovických včel. Při převozu včel v rámci kraje není potřeba žádných veterinárních povolení, tedy hned jak si Jakub vyřídil všechny potřebné formality a nakoupil základní vybavení, tak jsme mohli začít. Včely z ulice Veletržní 17 se odstěhovaly do ulice Oblouková 16 a jak se jim tam daří vidíte na fotkách, více zde.

Holešovické včely expandují do Vršovic

Začátek akce. V popředí je nástavek do kterého budou převěšeny plásty se včelami a plodem, v pravé části fotografie jsou produkční včely odkud budou tyto plásty odebrány a nahrazeny mezistěnami. V levé části vzadu si můžete všimnout oddělků, které byly vytvořeny o pár týdnů dříve.

V přírodě se včely rozmnožují rojením. To probíhá tak, že si včely ještě v úle vychovají novou matku a stará matka pak s většinou létavek a hlavně zásob odlétá pryč, najít si nové stanoviště. Tento způsob rozmnožování je pro včelaře nevýhodný, neboť tím přijde nejen o zásoby medu, ale i o včely létavky, které by byly schopné nanosit spoustu dalšího medu. A prvoroje jsou schopny odlétnout i několik desítek kilometrů, dohledat je bývá pak obtížné. Proto včelaři rozmnožují včely tzv. oddělky. Zájemcům doporučuji knížku F. Pohl, Úspěšné včelaření. Já osobně dělám oddělek tak, že si den předem z plodiště vyjmu vytipované plodové plásty, ty pečlivě ometu (abych náhodou s plásty nevzal matku) a dám je nad mateří mřížku. Přes noc se za plodem stáhnou mladušky (matka neprojde mateří mřížkou) a já tyto plásty i se včelami převěsím do nově připraveného úlu. Dá se také použít speciální miniúlek zvaný plemenáč, jedná se ale o jednoúčelovou věc, která slouží měsíc v roce a 11 měsíců překáží. Proto je výhodnější využít to co máme, tedy běžného nízkého nástavku. Včely se do nového úlu uzavřou minimálně na den, aby poznaly pocit osiření (nepřítomnost matky). Nyní si začnou včely samy stavět tzv. matečníky a vychovávat novou matku. Vychování nové matky trvá 16 dní. Já většinou včely předběhnu a do úlu vložím předem připravený tzv. zralý matečník, ze kterého se matka vylíhne do 2-3 dnů. Většinou si kupuji matečník u profesionálních včelařů, kteří rozchovávají čistokrevné linie z inseminované matky. Mám tak jistotu, že se mi chov nezvrhne a výsledné včelstvo bude mít požadované vlastnosti dané linie. Nejvíce se mi osvědčila linie Singer. Nově vyběhlá matka si v úle zjedná pořádek (zničí všechny ostatní matečníky - potencionální sokyně) a po návratu ze snubního proletu začíná klást.


Tvorba oddělku

Jakub si sám vyjímá plásty, které jsem den předem vybral a označil připínáčky


Holešovické včely expandují do Vršovic

Poslední chvíle doma v domě Veletržní 17 na střeše před cestou na nové stanoviště


Holešovické včely expandují do Vršovic

Cesta na nové stanoviště - malý krůček pro člověka, ale velký skok pro včelstvo


Holešovické včely expandují do Vršovic

Poprvé na novém stanovišti


Holešovické včely expandují do Vršovic

V okolí je dost zeleně, která poskytne nektar i pyl a zaručí, že městské včely nebudou strádat
 

Holešovické včely expandují do Vršovic

Tak holky ráno vám otevřeme očko a první pátračky se budou moci seznámit s novým okolím

Zde vidíte jeden nástavek úlu Langstroth nízká varianta 2/3, nízké oddělkové dno a plechovou stříšku. Tato sestava se nejlépe osvědčila pro městské včelaření. O kvalitách úlu Langstroth vypovídá fakt, že 80% celosvětové produkce medu pochází právě z tohoto typu úlu. Pro zvolení nízké varianty nástavku hovoří zase to, že se s nimi lehko manipuluje, což oceníme zvláště na střechách, balkonech a stísněných městských dvorcích. Tuto sestavu jsem koupil celou od pana Nerada, protože nás tlačil čas (pan Nerad Vám jakoukoliv sestavu přiveze až do Prahy). Pro případné zájemce bych doporučil cenově výhodnější nízké dno (které si zručný kutil snadno zhotoví sám), lepší stříšku s vyšším lemem a izolovanou polystyrenem (bude do ní pražit slunce). Nízké dno je jen provizorní řešení, protože jakmile se včelstvo rozroste na dva nástavky, doporučuji dát ho na zasíťované varroadno. Nástavek od pana Nerada je ale to nejlepší co na českém trhu je, na něm bych nedoporučoval šetřit (i když i nástavek se dá zhotovit svépomocí, nebo koupit levněji). Dále není vhodné aby nástavek stál přímo na zemi, mě se osvědčil rám opatřený kuchyňskými nožičkami (viz úvodní fotky). Úl se tak dostane do výšky asi 30cm nad zem, nevzlíná k němu voda a pomocí nastavitelných nožiček je možné dát úl do vodováhy, což je velmi důležité, neboť pokud máte úl nakřivo, tak se Vám začnou kroutit mezistěny, v případě volné stavby se dílo nepotká s dolní loučkou rámku a při krmení se bude sirup vylévat z krmítka.


Holešovické včely expandují do Vršovic

Včely staví první dílo

Oddělky mají vždy naspěch, je potřeba mnoha nových buněk aby matka měla kam klást a aby bylo kam uložit zásoby. Vzhledem k tomu, že v oddělcích je nedostatek létavek, které by potřebné zásoby opatřily, je potřeba oddělky krmit buď roztokem cukru a vody (1:1), nebo použít invertní krmiva (na letní krmení oddělků bych se invertů nebál, ale na zimu s nimi krmit nedoporučuji). Na dokrmování oddělků se mi osvědčilo rámkové krmítko ve dvourámkovém či jednorámkovém provedení s keramzitem coby plovákem. Produkční včelstva na zimu doporučuji krmit řeckým krmítkem. Pokud by měl oddělek nedostatečný přísun zásob, matka by omezila plodování a oddělek by do zimy nešel v dostatečné síle a bylo by ohroženo jeho vyzimování.


Holešovické včely expandují do Vršovic

Kontrola nového díla

Holešovické včely ve Vršovicích

Mladá matka na novém díle


12. květen 2015 - Medobraní coby komunitní záležitost
Medobraní probíhá v prostorách bývalé prádelny domu a pokaždé se nás sejde mnoho, lidi z domu a spolužáci našich dětí

Medobraní v Holešovicích


Medobraní v Holešovicích


11. květen 2015 - Jak chytit roj a získat nového včelaře
Rojením se nerozmnožují jen včely, ale i včelaři. Tento roj, který jsem s Petrem Koudelkou u Národní galerie sbíral, si Petr odnesl sobě na střechu, tedy je nás zase o jednoho více.

Rojení v Holešovicích

Rojení v Holešovicích


7. prosince 2013 - Přednáška v Toulcově dvoře - Máme rádi včely, máme rádi med!
Na akci pořádané Toulcovým dvorem, jsem měl přednášku na téma máme rádi včely, máme rádi med. Info také zde.

Přednáška v Tolucově dvoře

Přednáška v Tolucově dvoře

Přednáška v Tolucově dvoře


20. října 2013 - Zažij město jinak

Na akci pořádané neziskovou organizací Kokoza v rámci projektu zažij město jinak, jsem měl přednášku na téma včelaření ve městech. Info také zde.


kokoza

kokoza

kokoza

kokoza

kokoza



15. července 2012 - přelarvování a chov matek s holkama z Hradčanských včel

Alena dohodla s holkama z Hradčanských včel společnou akci, kdy jsme se učili přelarvovat a chovat nové matky pro oddělky. Více fotek z akce najdete tady.

Návštěva Hradčanských včel

Návštěva Hradčanských včel

Ústrojová kázeň je nutná dodržet - jen nechápu, proč zrovna na mě zase vyšla uniforma s velkým břichem



Medobraní

Konečně nastal čas medobraní, období kdy v rámci boje za lepší a spravedlivější společenský řád, jsou hmotné statky znárodněny těm, kteří se o ně svoji pílí zasloužili a jsou následně přerozděleny mezi lenochy a lemply, kteří vší té píli a pachtění jen z povzdálí přihlíželi....


4. května 2012 - Snůška začíná

 byl prvnímu úlu nasazen medník, tedy nástavky oddělené od zbytku úlu mateří mřížkou, které budou sloužit pouze k ukládání medu, který bude následně včelám znárodněn.

úly

alča

já


Záměna pořadí nástavků
Další podrobnější prohlídku jsme udělali hned po Velikonocích. Vzhledem k tomu, že již skoro 14 dní kvetou třešně tak jsme přistoupili k záměně pořadí nástavků. Včelky byly hodné, a bylo vidět že se činí, mezistěny většinou postavené a zanesené sladinou.
duben

Před zákrokem

rozdělávání kuřáku

Příprava

matka Praděd

Matka Praděd označená s přistřiženým křídlem

Singer

Matka Singer, zatím neoznačená a nepřistřižená

já

Alča

hotovo

Hotové dílo


První prohlídka
Poslední víkend v březnu proběhla první prohlídka. Vše vypadá dobře, zásob je dost, matka ploduje. Dolů jsem dal jeden nástavek mezistěn aby se holky nenudily, kdyby pěkné počasí pokračovalo.
alča

já

je to tu


Březen z úlu vylezem
Půlka března a včely létají jak o život. Zatím jsem jen zkontroloval zásoby přes strůpkovou fólii a vypadá to že jich mají dost. První prohlídku nechám na později.

včely

včely

včely

napaječka

Napaječka


2. března 2012 - První prolet

V březnu jsem zaznamenal první prolet. Při prvním proletu včely poprvé vylétají z úlu se protáhnout, krátce obletí česno a rychle se vracejí do úlů. Při prvním proletu si včely také vyprázdní své výkalové váčky.

první prolet


únor 2012 - únorové mrazy

V únoru nečekaně uhodily mrazy, skoro 3 týdny bylo -20 C. Pro jistotu jsem včelkám zavřel očka a doufám že mají dostatečné zásoby aby zimu přežily.

unor

14. února 2012

unor

7. února 2012


10. února 2012 - odběr měli

Každý včelař v ČR má povinnost od 15. ledna do 15. února posbírat měl a poslat na vyšetření. Vzhledem k tomu, že jsem v létě léčil kyselinou mravenčí a včas fumigoval Varidolem, tak má měl je letos bez varroázi. Vše o mém léčení je dohledatelné zde.

měl

Měl a mrtvé včely na podložce

chumáč

Letmý pohled do podmetu na včely v chumáči


14. ledna 2012 - Požár v čínské restauraci, leden 2012

Dne 14. ledna 2012 vypukl v protilehlé čínské restauraci požár. Celé okolí bylo kontaminováno štiplavým kouřem, doufám že to včelky v přezimování moc nevyrušilo. Bohužel letošní zima je teplá tak uvidíme.

z

u

f

f


Přede mnou stíny se dlouží a nad krajinou krouží...
Přichází chvíle odpočinku, snad dá Bůh a na jaře se spolu ve zdraví opět setkáme... God Save the Queen...

u

u

vc

v

v


14. listopadu 2011 - Žluna ve Stromovce
Při procházce ze Sandym jsem 14. listopadu ve Stromovce viděl žlunu zelenou. Je to obávaný škůdce, který dokáže vyklovat do úlu díru a zničit včely. Doufám, že zůstane pěkně zde v parku a mezi domy se nedováží. V každém případě zkusím zapřemýšlet nad nějakou ochranou.

Zluva


Úl po přemístění na jižní stranu, říjen 2011
Na základě doporučení jsem přesunul úl na východní stranu. Jednak prý včelky česno na východ rády a také komín blízko úlu bude brzy aktivní tak aby nebyly přes zimu moc vykuřovány.
ul

ul

ul

Pohled směrem na Bohnice

ul

ul

Pohled směrem na sv. Antonína

ul

Pohled směrem na Žižkovský vysílač


První fotky nově přivezeného úlu, srpen 2011

Nápad chovat na střeše domu se mi honil v hlavě už dlouho, ale sám jsem si dát včely na střechu netroufal. Naštěstí se do domu přistěhovala včelařka Alena a tak jsme se včelařením na střeše začali. První umístění úlu bylo na západní straně domečku se strojovnou výtahu. Včely se nalézají zde.

ul

ul

Ul

ul

ul

ul

ul

ul

Jak to všechno začalo?

Včelařství v naší rodině nemá zas tak dlouhou tradici. Nevím, že by mí dědečkové včelařili. Můj otec začal včelařit okolo roku 1970, nejdříve pod vedením pana Josefa Weinzettela (který také vedl včelařský kroužek na ZDŠ, kam jsem chodil), od roku 1976 samostatně. Od dětství jsem se tedy motal kolem včel a časem měl otec včely i v Břevnově na ploché střeše. Když jsem se přiženil do Veletržní, bylo jen otázka času, kdy si sem včely také přinesu.

Břevnov

Stanoviště v Praze Břevnově, kde jsem bydlel od svého narození až do své svatby. Na tuto střechu otec dal úly v roce 1985, kdy ho z původního stanoviště na chalupě vyhnala varoóza. Původně otec choval včely v úlech typu Tachovák, na Langstrothy přešel později, starší fotografii se mi nepodařilo dohledat. Co se mi však dohledat podařilo byla otcova přihláška do ČSV.

ČSV


vcela
Zpět na hlavní stránku
vcela

Copyright (c) 4. srpna 2010 by Miloš Vondruška. Design by Webmaster
Související linky:

Hradčanské včely
Hobby včelař
Alternativní včelař
Bees in your garden, honey on your toast!
Med ze strechy proti alergiím v New Yorku